Logo UPC

Alerta cod galben 07 februarie, ora 12 - 12 februarie, ora 10 - conform textului
Click aici pentru prognoza meteo din orasul tau
De acum poti sa-ti adaugi creditele prin sistemul de microplati prin SMS
60 PE LOC LA SCOALA DE MANELISTI
20
mar
2010
Cine crede ca maneaua va muri in Romania se insala: peste 300 de aspiranti se inghesuie in fiecare an la scoala lui Dan Bursuc, un fel de academician in domeniu. In 2009, la Canto, au fost doar 1,5 pe loc. „La toate as renunta, iubirea mea / Si la familia mea, da, da, da...”, se aude din boxe, vocea lui Lele, un pusti de 11 ani, ultima descoperire al lui Dan Bursuc, promotorul nr. 1 al manelistilor nostri. „Bai, nu-mi place cu «da, da, da-ul asta». Ia mai pune, odata”, se ambaleaza Bursuc. „Altu' e stilu' lui... Scoate chestia asta”, ii ordona exigent profesorul de manele inginerului de sunet.

„Mai pune odata, sa ascult. «La toate as renunta, aaaaa. » Trebuie sa fie drept”, fredoneaza manelistul. „Hai, treci! Cu vibrato!”, il indeamna pe Lele. Pustiul o zbugheste in camera izolata fonic, unde se afla microfonul.

Abia de-i vezi capul prin geamul ce-l desparte de studioul propriu-zis. Alaturi, pe o canapea, isi asteptau cuminti randul alte doua tinere sperante, dornice de glorie si bani fara numar. Asa se desfasura, ieri, o ora de curs la scoala de manele a lui Dan Bursuc. Un Quincy Jones autohton al manelistilor.

Lele, viitoarea stea a manelelor

Ionut Ionita, din Lehliu, Calarasi, isi freaca de zor palmele transpirate. E nervos. „Sunt putin emotionat”, sopteste timid adolescentul. „E, lasa, o sa fie bine”, il incurajeaza Ovidiu Sfantu, inginerul de sunet. Are 28 de ani si de un deceniu tot „aranjeaza” la manele. I-au trecut prin mana mai toate vedetele genului. „De la Guta pan' la Lele. Doar pe Costi Ionita l-am ratat”, se lauda sunetistul.

La intrebarea cati bani a scos pana acum, calculeaza amuzat: „Mai am 100 de euro si fac milionul!”. Lele danseaza de unul singur in „borcan” - sau „duba” - cum au poreclit cursantii lui Dan Bursuc incaperea izolata fonic, unde se inregistreaza muzica. Are o camasa trendy si pantofi negri, de lac. „Mi i-a luat domnu' Bursuc”, se imbujoreaza tanara vedeta, pe numele adevarat Robert Durmus.

A dat spectacole la Braila, Targoviste si Ploiesti. In Bucuresti a cantat doar pe la onomastici, nunti si botezuri. E in clasa a III-a si banii inca nu-i spun mare lucru: „Imi place muzica, da' trebuie si scoala ca sa fi om mare...”.

„Din ce castig, tin doua case si 15 insi!”

In studioul de langa casa lui Dan Bursuc isi face intrarea o vedeta deja consacrata, tot produsul scolii lui Bursuc, „Sorin copilul de aur”. „Am 19 ani si, din ce castig, intretin doua case si 15 persoane. Da' tot sunt copil… Ca n-am nevasta si copii!”, se lauda artistul.

Profita de faptul ca profesorul Bursuc iesise sa aranjeze un contract cu niste romani din Italia si incepe sa-l imite pe Lele, care se tot leagana in timp ce canta. Pe pusti il umfla rasul. „Nu-l mai faceti, ba, sa rada!”, il repede Ovidiu. Apoi, il instruieste pe Lele: „De ce nu inmoi vocea? Esti nesigur pe ea?”.

„Tu ai stofa de centaur”

„Cu domnu' Bursuc, va rog”, se aude o voce pitigaiata, de copil, din telefonul impresarului, dat pe speaker. Un pusti din Valcea vrea sa se remarce. „Ia canta ceva”. „Te iubesc oriundea-i fii....”, ingana copilul. Bursuc e numai urechi. „Buuun! Urmareste site-ul. Primavara asta fac o preselectie. Sa vii la Bucuresti”, il incurajeaza lautarul.

Alt telefon, alta auditie. „Tu ai stofa de centaur / Esti «Sorin copilu' de aur»...”. Asta nu e pe placul profesorului: „Nu-mi plac cuvintele de genul asta, e pretentios”. Televizorul e, evident, pe Taraf TV. Concurenta trebuie urmarita. Dan Bursuc fumeaza tigari subtiri si miroase puternic a parfum de firma. N-are ghiuluri pe degete si nici lant gros de aur, ca majoritatea manelistilor. „Nu-mi plac!”, se incrunta el.

„Babi Minune nu era educat”

„Talentele lui Bursuc” sunt la a cincea editie. Scoala dureaza intre unul si doi ani, in functie de „materialul” clientului. Cateva ore, de doua-trei ori pe saptamana: „Lucrez cu ei in studio si dupa aia ii bag ca ucenici in trupa mea, «Formatia de aur Dan Bursuc»”.

Din doua-trei sute de aspiranti la statutul de viitoare vedeta sunt alesi trei premianti si doi cu mentiune. „Nu conteaza numai calitatile vocale si talentul, ci si caracterul. Uite «Babi Minune », copilul din «State de Romania», a fost la preselectie si nu mi-a placut ca om. Nu era educat sa-mi placa mie”, dezvaluie impresarul manelistilor.

Cursurile nu costa nimic. In schimbul scolarizarii, absolventii raman sub contract cu Bursuc: „E ca la fotbal, raman cantaretii mei! Ii iau la mine si am grija de ei. Veniturile - juma'-juma'. E o investitie care nu poti sa stii ce beneficii vor fi pe viitor. Nu stii daca se tine de treaba. Uite, «Sorin copilu' de aur» a stat la mine trei ani. In casa mea. Ca si copilul meu”.

RADACINI

Schimb de generatii: de la Namol la Guta

„Maneaua e muzica lautareasca pe ritmuri balcanice. Daca ai canta-o cu tambal si contrabas, ar fi la fel”, defineste doct crescatorul de manelisti.

„Aproape tot ce inseamna manelist, in prezent, e produsul meu”, se umfla in pene Dan Bursuc. Cu toate ca preda maneaua ca pe canto, Bursuc n-a fost niciodata solist vocal. „Io am fost clarinetist, da' de vreo cinci ani nu mai cant decat ocazional, de placere, pentru prieteni. Am patru trupe, doispe solisti si casa de discuri Grand Production Bursuc. Am avut noroc sa cant in trei generatii de lautari. Mai intai cu Mihai Namol, Nicu Belu si Gheorghe Lambru. Apoi, cu Leonard Iordache, George Udila, Ghita Coada, Costel Hantu… Lautari de lautari! Dupa aia a venit randul nostru: Adi Minune, Vali Vijelie, Guta sau Stefan de la Barbulesti. Viitorul e asigurat de Sorin copilu de aur si Lele”, enumera nostalgic promotorul de manelisti.

Scoala de manele are o adresa, parca, predestinata: Strada Invingatorilor. Dan Bursuc rade: „Asa a vrut Dumnezeu!”.

„Alo, da! Cine intreaba? Cati ani ai? 17? Aha! Din Valcea? Ce stii sa canti? Manele si etno..! Sa te uiti pe site ca o sa se anunte cand va fi preselectia pentru «Talentele lui Dan Bursuc». Sa vii neaparat. Cred ca etno ti s-ar potrivi. Da, vedem si cu manelele. Hai, te pup, la revedere.”
 DAN BURSUC profesor de manele

Share |
Sursa: Evenimentul Zilei - (Mihnea-Petru Parvu)

Ultimele comentarii (0)
Adauga comentariu
Nume:

Pentru a vedea cate credite aveti, logati-va
Codul tau este:
XXX
Total credite:
XXX
Pentru a vedea cum iti poti incarca contul cu credite
incarca de aici